1. kola

    kola , extrakt av kolanöt, se kola­träd.
  2. kol

    kol är ett grundämne som är mycket viktigt för oss.

  3. kola

    kola, gräddkola , gräddkaramell, seg karamell av knäckmassa som genom tillsats av smör blir mindre hård och ofta smaksätts med chokladpulver och/eller doppas i smält choklad.
  4. kol

    kol, brännbar, lagrad bergart som huvudsakligen består av mer eller mindre omvandlade växtrester samt en mindre andel oorganiskt material (organogen bergart).
  5. KOL

    KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, ibland kronisk obstruktiv lungsjukdom, permanent luftrörsinflammation (kronisk bronkit) förenad med ständiga andningssvårigheter och nedsatt lungfunktion.

  6. Kol- och stålgemenskapen

    Kol- och stålgemenskapen, egentligen Europeiska kol- och stålgemenskapen (EKSG), engelska European Coal and Steel Community (ECSC), franska Communauté Européenne du Charbon et de l’Acier (CECA), en av de tre västeuropeiska samarbetsorganisationer som tillsammans bildade EG.

  7. aktivt kol

    aktivt kol, puderlik eller pelleterad form av amorft kol som har en mycket stor area per volym, tack vare en stor mängd små fina porer.
  8. DNA

    DNA, deoxiribonukleinsyra, den makromolekyl som utgör genomet (arvsmassan) hos alla kända levande organismer (huvudkomponent i kromosomer) samt hos flera virus.

  9. kolangiografi

    kolangiografi (av grekiska cholē ’galla’ och angiografi), cholangiografi, röntgenundersökning av gallgångarna med hjälp av direktinsprutat kontrastmedel vid operation (preoperativ kolangiografi), efter operation (postoperativ eller sekundär kolangiografi) eller genom huden (perkutan kolangiografi, PTC).
  10. fotosyntes

    fotosyntes, den process genom vilken växter, alger och fototrofa bakterier omvandlar ljus till kemiskt bunden energi.